Можем ли да бъдем навсякъе?

„Не можем да бъдем навсякъде“ – това е традиционното оправдание на МВР за дребните битови кражби и грабежите. Няма българин, чииито имот да не е посещаван от неканени гости. В моето семейство – семейната селска къща на баща ми – 4 пъти; вилата на тъста ми – 3 пъти; вилата на вуйчо ми 7 пъти (последният крадец беше живял там седмица); нашият апартамент, мойто портмоне, чантата на баба ми, парите на баба ми (телефонна измама). „Не можем да бъдем навсякъде, затова обиколи заложните къщи и си потърси вещите“ ми каза следователят след като ми взе отпечатъци и омаза цялата къща с мастило.

По горе-долу сходен начин се оправдават и пътните полицаии за високия брой ПТП-та. Те не се научиха обаче да респектират с присъствие, а продължават да дебнат от храстите нарушители. Катаджиите също така често карат в насрещното, паркират върху тротоари, спирки, в тунели и т.н. Случвало ли ви се е да ви спрат на място, на което е забранено да се спира – ДА! И на мен!

„Не можем да бъдем навсякъде“ – Мирослава изчезна, свидетелят се самоуби, а Б.Б. поиска извинение. От кой? От Бончев, от Киров, от сестрите Белнейски от … В ареста се обеси и немеца касапин от Бургас – „не можем да бъдем във всяка килия“.

На мен обаче ми изниква въпрос! Къде могат да огреят служителите на едно от най-богатите министерства в България. Освен около стадионите, да чоплят семки, да говорят глупости, аз другаде не съм ги видял да правят нещо. И се чудя къде били, а те спяли между смените си.

Сега сериозно. Няма държавна институция, като МВР, която да е с толкова ниска обществена популярност. Това се дължи на вроденото чуство за безнаказаност у служителите на МВР, ниската успеваемост при ежедневната битова престъпност и почти никаква реална резултатност при борбата с организираната престъпност. Станахме свидетели на няколко лошо режесирани медийни акции, които бяха пълно фиаско. Публична тайна е, че в МВР не обичат жалбоподателите, че отношението към гражданите, които подават сигнали е индиферентно или откровено  грубо, че голяма част от служителите се държат арогантно при ежедневното изпълнение на служебните си задължения. Голяма част от тях не могат да покрият физическите изисквания на ежегодните физически прегледи, които трябва да полагат. Ще кжете, че прекалявам – а помните ли полицаите, които се нпиха с униформи на бензиностанцията, а помните ли полицаите, които точиха бензин в туби, а помните ли това „УДРИ ГО  ПО ГЛАВЪТА ДА ПАДА!!!!“ (виж към 1.50 секунди): http://www.youtube.com/watch?v=WDr1OApDf5o&feature=related

Лошото е, че проблемът не е в политическото ръководство, а в една институция, която самоцелно съществува като микродържава в държавата. Трябва всяко полицейско неправомерно действие и бездействие да се взима под внимание и да се афишира от гржданите, а МВР трябва да стимулира гражданския мониторинг върху дейността си, а не да пуска Калинки в ефир и да репресира хората. Последните дават и смисъл и пари за съществуването на полицията.

П.П. Чудя се какъв ще е резултатът, ако камерите се махнат от улиците и се преместят в патрулните коли?

Advertisements