Забелязвам, че много блогъри пишат за интелектуалните продукти, които консумират. Затова реших да споделя интересната миниколекция, която заформих това лято. На внушителната сума от 3.30 лева си купих следните три книги:

„Българска фантастика“ е антология, която представя разкази от най-изявените пера на жанра у нас: Чавдар Мутафов, Светослав Минков, Емил Манов, Любен Дилов и редица други, които в наши дни не са толкова популярни за масовия читател. Така или иначе, ако искаш да се запознаеш с постиженията на родните фанатасти – това е един доста добър избор, още повече, че уводът на Огнян Сапарев дава много точен литературоведски и исторически обзор на жанра у нас. Текстовете са придружени от илюстрациите на Валентин Попов, които са изработени в най-добрите традиции на зрялата социалистическа книжна графика.

Книгата на Любен Дилов „Ние и другите“ събира няколко разказа на популярния български фантаст, които са жанрови образци на любимата ми сюжетна линия – среща на разумни същества от два непознати свята. Дилов нагледно демонстрира колко богата на разнообразие е темата. Изключително подходящ е и уводът на книгата, особено за малди и начинаещи фантасти. Той е под заглавието „Как се съчинява фантастичен разказ“ и представя стъпка по стъпка творческте възгледи на автора. Е, разбира се, няма да станеш Любен Дилов, ако го прочетеш, но никак не е излишен за писатели-новаци, които често имат добри идеи, но не могат да ги излеят в текст дори според собствените си виждания.

Не по-малко полезна в тази насока е и третата книга – „Пропуснатият шанс“ на Любен Дилов, която се доближава много до наръчник по творческо писане. Книгата представлява сборник от разкази с обща сюжетна линия – писател, сдобил се с нов интелегентен компютър, на който задава сюжети за автоматично съчиняване. След завършването на процеса, литературният герой прави критически разбор на „сътворените“ от машината текстове. Какви са резултатите? Е, това ще оставя на всеки да прецени сам…

П.П. Ако някой проявява интерес, мога да му ги метна за един поглед 🙂

Advertisements