Моля, не правете това вкъщи – той е бил професионалист

Знам, че заглавието звучи като продължение на приказката за Коста Людоед, но не е. Някои истински истории звучат даже по-нереално и страшно от литературните фикции. Такъв е случаят с рецептата за приготвяне на човек на доктор Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim (1493-1541), по-известен като Парацелз. Той се е пробвал да модернизира схоластичната наука, но с много интересни методи.

Доктор Парацелз

Ето един от неговите най-важни експерименти – приготвянето на Homunculus (малък човек):

„Вземи от известната човешка течност[1] и първо я остави да гние в запечатана тиква. После премести течността за четиридесет дни в конски търбух, докато нещо започне да живее вътре, което може да се забележи и с просто око. Това, което се е получило, е първоначалният материал и не прилича на човек, а е прозрачно и все още безтелесно. Но ако след това ежедневно, тайно[2], внимателно, с благоразумие го храниш в продължение на 40 седмици  с човешка кръв, aко успееш да запазиш температурата в конския търбух постоянна и равномерна, то след този срок ще излезе оттам същинско живо дете, което много прилича на родените от майка деца, но е по-дребно”.

Хомонкулус

Важно е да се отбележи, че Парацелз е бил последовател на Роджър Бейкън, което означава, че основните му научни методи са били наблюдението и експериментът. Тоест, той би трябвало да е успял да приготви Homunculus. Разбира се, това е сложно за проверка и е едно сериозно предизвикателство за идиотите от Разбивачи на митове, все пак имаме тикви, кувьози и плазма. Парацелз има огромно творчество. Той е откривател на силикозата, провеждал е чумни ваксинации и се е занимавал с естествени науки. Интересно е, че биографията му се свърза със създаването на първите тайни общества в Европа. Осигурил си закрилата на църквата, ученият обаче залита по мистиката, астрологията и алхимията и на 47-годишна възраст е убит от свой колега – знаеш ли, може да са открили нещо, което не са успели да поделят 🙂


[1] Тук се спори дали става въпрос за урина или за кръв

[2] Очевидно е, че тайната тук е задължителен елемент, защото в периода на Късното средновековие европейците не са можели да източват и съхраняват кръв, което значи, че за 40 дена се е събирал материал за един добър сюжет за художествено произведени за мистично изчезнали хора, или за психопат убиец. Всъщност, ако се вгледате внимателно в портрета на доктор Парацелз, можете да откриете доста сходни черти с Ханибал Лектор.

Advertisements