shadows_in_the_namibian_desert.jpg

Част от Националната кампания „Пясъчник за нашите деца“!

 

 

Иска ми се отново да отворим темата за двуличието на държава. Не, няма да става въпрос за Феим Чаушев – той вече доказа, че може да бъде едновременно и Хитър Петър(Юриев) и Настрадин Ходжа. За другото, прикритото лицемерие на държавата ми се иска да поговорим.

На 20 март 2008 г. под егидата на Георги Пирински започна Националната кампания „Да засадим дърво“. Ще си позволя да цитирам националните медии: „С настъпването на първия пролетен ден ще започне Националната кампания „Да засадим дърво“. На 20 март в 11.00 в Клуба на народния представител в Народното събрание ще се обяви началото на кампанията, съобщиха от парламентарната Комисия по околната среда и водите“. За целта са купени стотици дървета, похарчени са пари за видео клипове и ефирно време, призовани са звезди от българския културен и „спортен“ елит.

Не е ли парадоксално, че именно депутатите и министрите – тези, които обрекоха Иракли, тези които си затварят очите пред постоянното свиване на зоните по „Натура“, тези които сложиха перки на пътя на птиците, са решили да запретнат ръкави, да нацапат лачените си обувки и да садят дървета.

Не трябва ли да напомним, че Министерство на околната среда и водите бави своето становище за проекта Супер Паничище, до момента в който Джевдет Чакъров не заяви, че вече е прекалено късно и безсмислено той да се спира, защото реализацията му така или иначе е в достатъчно напреднала фаза.

Не трябва ли да се сетим и за обещанията на парламентарния шеф пред еколозите от изтеклата зима. Тогава Георги Пирински лично ги прие в парламента и ги увери, че никакви инвестиционни интереси няма да застрашат родната природа. Сега очевидно, за да си измие ръцете, човекът от високата катедра е решил да сади дръвчета. Няма да се учудя ако там цъфне и най-големият дървосекач в новата ни история – Симеон по прякор готския.

Добре е също така да припомним, че националните кампании са добър, но неуспешен опит на пропадналата ни държава да замаже нечии очи. Така стана с „Не карай пил“, в която Максим Ставийски убедително ни призоваваше да не шофираме след употреба на алкохол(малко по-късно бе направен опит да бъде прокаран закон за намаляването на промилите алкохол, за които може да ти се поиска наказателна отговорност-нещо, което е в тотален резонанс с целите кампанията). Подобен провал е и опита на държавата да замаже катастрофалния си провал в областта на социалната политика. След като не полагаше никакви грижи за сираците в един момент Георги Първанов реши, че трябва да цъкаме sms-та, за да спасим децата. Някои дори пропяха, но не казаха нищо относно истината за социалните ни домове.

В очакване на Националната кампанията на Валентин Димитров (Топлото) „Спи на топло“ дано не цъфне новината, че Стоян и Елица, които са лица на „Да засадим дърво“ се отопляват с цепеници.

Advertisements