iraqarmyparadekirkuk0407.jpg

Нищо ново под слънцето. Парад на SS Viking 🙂

Да, на нас хората очевидно ни е нужно безумие, за да можем да успокоим кръвожадните си страсти, да станем по-хуманни. Така след кървавата баня в Европа светът стана по-добър. Създадено бе ООН, което постанови:

НИЕ,
НАРОДИТЕ НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ,
РЕШЕНИ:

да избавим идните поколения от бедствията на войната, която два пъти в нашия живот донесе неизразими нещастия на човечеството, и да потвърдим отново нашата вяра в основните права на човека, в достойнството и ценността на човешката личност, в равноправието на мъжете и жените, както и в равенството на големите и малките народи, и да създадем условия, при които може да се поддържа справедливостта и зачитат задълженията, произтичащи от договорите и от другите източници на международното право, и да насърчаваме социалния прогрес и подобряваме условията на живот при по-голяма свобода, и за тези цели да проявяваме търпимост и да живеем задружно в мир един с друг, като добри съседи, и да обединим силите си за поддържане на международния мир и сигурност, и да осигурим посредством приемане на принципи и установяване на методи, гарантиращи, че въоръжена сила не ще се използва освен в общ интерес, и да използваме международните институции за развиване на икономическия и социален прогрес на всички народи, РЕШИХМЕ ДА ОБЕДИНИМ УСИЛИЯТА СИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ТЕЗИ ЦЕЛИ.
В съответствие с това нашите съответни правителства чрез представители, събрани в град Сан Франциско, след като представиха своите пълномощия, намерени за редовни приеха настоящия Устав на Организацията на Обединените нации и с това учредяват международна организация под наименованието „Обединени нации“.

 

О несъвършена природа, о човешко лицемерие. Какво постигна ООН за последните 50 години от съществуването си: Корея, Виетнам, Йемен, Сомалия, Руанда Ирак, Босна и т.н. и т.н. Особено внимание заслужава гл.1, чл,1, т. 3 и 4:

3.Всички членове на организацията уреждат международните си спорове с мирни средства по такъв начин, че да не поставят в опасност международния мир и сигурност, както и справедливостта.
4. Всички членове на организацията се въздържат в международните си отношения от заплашване със сила или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с целите на Обединените нации“.

Открит остава един въпрос – както казва доц. Кьосев – между добрите намерени и добрите практики и политики има сериозна разлика – защо светът продължава да се въоръжава. Да погледнем само три от постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН: САЩ, Китай и Русия.

Военният бюджетът на САЩ за 2008 г., без да се смятат парите за „войната“ в Ирак, възлиза на 515 млрд. долара. Това е страната, която харчи най-много в световен мащаб за оръжия. Интересно, след като тя е един от основните инициатори на горецитирания документ, защо са й нужни толкова средства за убиване. Може би, защото въпреки документа в Америка продължават да афишират, че си „запазват правото за превантивен военен удар“. Една красива, демократична и миролюбива формулировка в „пълен унисон“ с устава на ООН.

Китай, който си е поставил за цел да възвиси човека, посредством нов социален строй, също няма довери на хипарите. Страната постоянно продължава да увеличава средствата на военните. По данни на Пентагона, макар че официални такива няма, КНР харчи между 97 и 139 млрд. долара годишно. Страната ще изстрелва, забележете не цивилни, а военни сателити. Тя се меракландисва мирно да си върне Тайван и още по-мирно да поддържа свободите и правата на хората в Тибет.Сополивите руснаци, които до преди 2-3 години нямаха пари за омлет и те сега се включват в надпреварата за мирно преодоляване на световните конфликти. Най-миролюбиво възстановиха полетите на стратегическите си бомбардировачи и гордо пободоха руския флаг в Антарктика. Изобщо, очевидно е, че различните държави и нации се готвят за траен и дълъг мир. И Стара Европа вчера потенциални енергийни конфликти и се привиждат. Затова може би немците пак почнаха да правят трактори тип „Леопард 2“ и да пуцат из Афганистан.

Най-много ме е яд за космонавтите, които загинаха в „космическият трабант“ „Дискавъри“, докато се пробват да убедят тъпите си шефове, че бъдещето на човечеството наистина е в ракетите, но не тези с бойните глави, а в тези, които ще ни помогнат да напуснем нашата миролюбива планета. ООН е мъртво, да живее ООН.

 

Advertisements